18 Mart 2011 Cuma

HANGİSİ DOĞRU? =)

CELEPOĞLU

Aydın’da yaşadığı rivayet edilen halk kahramanı, efe, çete reisi. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan askerinin Gar istasyonunda esir aldığı bir grup genç kızı ve çocuğu diğer efelerin de yardımıyla kurtarması sonucu ün salmıştır. Halk arasında cesareti ve çenesine kadar inen uzun bıyıklarıyla anılır. Doksan dokuz yılında dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Aksu tarından heykeli dikilmiş ancak dikilen heykelin ardından Celepoğlu’nun çete reisi olması gerekçesiyle tartışmaların ardı arkası kesilmemiş, heykel yıkılarak yerine Yörük Ali Efe’nin bir heykeli dikilmiştir. Yeni heykel de tartışmaların önünü alamamış bu sefer de Yörük Ali’nin bıyıklı olup olmadığı konusunda uzlaşamayan yetkililer heykeli birkaç defa daha değiştirmiştir. Celepoğlu’nun heykelinin yapılıp yapılmaması konusu hala belediyenin gündemini işgal etmektedir.



CELEPOĞLU

Antalya’ya bağlı merkeze yüz elli beş kilometre uzaklıkta bulunan eski evleri ve sekileriyle meshur Akseki ilçesinde konuşulan dile göre, para anlamına gelen sözcük. Akseki ilçesinde yaşayan insanlar paraya düşkünlükleri, ticari zekaları ve çalışkanlıklarıyla tanınmaktadırlar. Ticareti kendi aralarında yapmayı daha çok tercih eden Akseki sakinleri büyük şehirlerde iş yaparken daha kolay anlaşabilmek ve birbirlerini ayırt edebilmek amacıyla zaman içerisinde kendilerine özgü yeni bir dil oluşturmuşlardır. Yine bu dile göre tütüne ‘’Aligavas’’, güzele ‘’eheng’’, sevilmeyen, kötü ya çirkin bir şeye de ‘’geş’’ denilmektedir




CELEPOĞLU

Ege ve civarının yöresel oyunu olan zeybek çeşidi. Daha çok köylerde asker uğurlaması sırasında kızlarla erkeklerin karşılıklı oynadığı nadir oyunlardandır. Uğurlama sırasında çalınmasına uygun olarak, hüzünlü bir müziğe sahiptir. Eğer askere giden erkeğin, sevdiği bir kız varsa iki tarafın da arkadaşları veya yakın çevresi etraflarında çember oluşturup diz çökerek –genellikle el çırpma suretiyle- onlara eşlik ederler. Eğer kız, çemberin içinde asker adayı ile karşılıklı olarak oynarsa, kızın da karşı tarafta gönlü olduğu, olumlu bir cevap verdiği kabul edilir. Bu durum, kızla erkek arasında verilmiş bir söz anlamına gelir ve olay, köy ahalisinin önünde yaşandığı için Celepoğlu Zeybeği, verilen sözü resmileştiren bir gelenek olarak kabul edilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder